duminică, 15 ianuarie 2012

DE CE TREBUIE SA APARTINEM UNEI ASOCIATII?

In cadrul discutiilor cu proprietarii privind necesitatea modificarii sistemului defectuos de administrare a asociatiilor de proprietari, de foarte multe ori mi-au fost puse urmatoarele intrebari:
1. De ce, daca sunt debransat de la sistemul centralizat de utilitati publice, am apa si gaze racordate separat, trebuie sa platesc si sa fac parte din asociatia de proprietari?
2. Totodata de foarte multe ori s-a pus problema contractelor individuale pentru utilitati, daca sunt sau nu posibile.

Nu cred ca este suficient sa prezint un raspuns pozitiv sau negativ la aceste intrebari, cat faptul de a intelege care ar fi de fapt avantajele sau dezavantajele unor astfel de masuri si bineinteles beneficiile, daca acestea ar fi reale. Cred insa ca acest subiect am sa-l abordez in alt articol. Deocamdata am sa incerc sa raspund la cele doua intrebari, avand in vedere aspectele legislative.

1. Din pacate, debransarea de la sistemele comune de distribuire a utilitatilor nu ne absolva si de obligatiile si raspunderile conferite prin lege, ba mai mult, se diminueaza capacitatea juridica si economica de a face fata unor eventuale probleme privind coproprietatea. Desi am vazut ca mult persoane au procedat in acest fel, considerand ca astfel au capatat o oarecare independenta si nu-i mai intereseaza ce se intampla cu proprietatea comuna, precum si faptul ca nu mai au batai de cap din cauza vecinilor, din pacate, este doar o falsa impresie si denota si un caracter de individualism. Acest lucru contravine cu prevederile legale din Codul civil.
Odata cu intrarea in posesia unui drept de proprietate individuala asupra unui apartament ce face parte dintr-un ansamblu imobiliare, in mod obligatoriu in conformitate cu Codul civil, proprietarul mai capata un drept proprietate pe cote parti (coproprietate) asupra proprietatii comune, fiind totodata un tip de coproprietate fortata. Prin art. 659 din Codul civil sunt reglementate si dreptul si obligatia de constituire in forma asociativa.
Un alt aspect negativ este raportul dintre drepturile si obligatiile proprietarilor, atat in conformitate cu reglementarile Codului civil, cat si conform Legii nr. 230/2007. Acest raport este unul extrem de dezechilibrat datorita numarului mare de obligatii si raspunderi comparativ cu drepturile proprietarilor.
Fac aceasta mentiune deoarece in calitatea individuala comparativ cu cea de membru al asociatiei numarul de drepturi scade proportional. Astfel, la cele extrem de putine drepturi conferite in ceea ce priveste proprietatea individuala, se mai adauga unul sau doua drepturi limitative in ceea ce priveste coproprietatea, plus inca doua sau trei drepturi pe care proprietarul le mai capata odata cu statutul de membru al asociatiei de proprietari. Din pacate, in cea ce priveste raporturile care au existat in ultmii ani intre membrii asociatiei si administrator, precum si marile disfunctionalitati care au aparut ne deterrmina sa consideram ca aceste putine drepturi conferite nu ne-au aparat intersele niciodata.
Avand in vedere ca, atunci cand administratorul sau chiar presedintele asociatiei incalca drepturile proprietarilor, instanta judecatoreasca este singura in masura sa dispuna, iar procesul este de durata si anevoios, multi proprietari s-au resemnat sau au ales sa se razbune pe asociatie prin intarzierile la plata.
Iar adevarul cel mai dureros este ca aceste drepturi de proprietate nu au nicio valoare in raporturile dintre proprietari si furnizorii de utilitati.
Totodata cadrul legislativ care reglementeaza forma de posesiune a coproprietatii nu ofera si alternative de administrare in afara de forma asociativa. Din pacate desi asociatia este o organizatie deschisa a carui obiectiv este realizarii unor activitati de interes general sau comunitar, dar si al unor activitati desfasurate in interes personal, nepatrimonial al membrilor lor, usile au fost atat de larg deschise incat s-a pierdut total controlul asupra lor.
2. In ceea ce priveste posibilitatea de a incheia fiecare proprietar un contract individual pentru consumul de utilitati, pot sa spun ca da, este recomandabil, are avantaje dar si dezavantaje si totodata implica si costuri suplimentare. Poate ar fi bine ca in alt articol sa abrodam acest subiect impreuna.
Cred ca adevarata intrebare pe care am putea sa o punem cu totii este:
“Ce putem face, si cum, ca sa imbunatatim sistemul de administrare si astfel sa scapam de una dintre cele mai mari probleme cu care se confrunta societatea romaneasca din intreaga tara, in viata de zi cu zi?”

Niciun comentariu: