luni, 9 ianuarie 2012

REABILITARE TERMICA

REABILITAREA TERMICĂ A BLOCURILOR DE LOCUINŢE 1
1. De ce reabilitare termică?
Reabilitarea termică a blocurilor de locuinţeun program promovat de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Locuinţei, în colaborare cu autorităţile administraţiei publice locale.
• Majoritatea blocurilor de locuinţe din România, construite după proiecte elaborate în perioada 1950 – 1990, prezintă un nivel scăzut de izolare termică, iar aceasta se traduce în facturi mari pentru încălzire.
• Pe perioada iernii, mare parte din căldura unui apartament se pierde din cauza gradului redus de izolare termică, deşi locatarii o plătesc.
• Un apartament cu 2 camere dintr-un bloc din România consumă de două ori mai multă energie termică decât un apartament din alte ţări europene. Acest lucru duce la facturi mari la întreţinere.
• Reabilitarea termică a blocului în care locuiţi va reduce factura de întreţinere pe perioada iernii cu până la 40%.
• Pe timp de vară, locuinţele izolate asigură confortul termic fără cheltuieli suplimentare pentru aerul condiţionat.
• Reabilitarea termică duce la dispariţia fenomenului de igrasie.
• Reabilitarea termică presupune şi refacerea faţadelor blocurilor. În prezent elementele de construcţii ale faţadelor sunt în cele mai multe cazuri deteriorate şi cu potenţial risc de prăbuşire. În urma reabilitării, mediul în care trăim se va înfrumuseţa considerabil.
Avantajele comunitaţii ca urmare a reabilitării termice a blocurilor de locuinţe sunt:
- reducerea cheltuielilor cu combustibilii; banii economisiţi vor fi folosiţi pentru alte proiecte locale importante;
- crearea de noi locuri de muncă în domeniul construcţiilor;
- protejarea mediului prin reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră;
- schimbarea aspectului blocurilor de locuinţe şi implicit al localităţilor.
Ministerul Dezvoltării Regionale şi Locuinţei, în colaborare cu autorităţile administraţiei locale, îşi propune ca un număr cât mai mare de blocuri de locuinţe din România să intre în Programul Naţional de Reabilitare Termică.
2 Ministerul Dezvoltării Regionale şi Locuinţei
REABILITAREA TERMICĂ A BLOCURILOR DE LOCUINŢE
2. Ce presupune reabilitarea termică?
Reabilitarea termică a blocurilor de locuinţe presupune:
• izolarea termică a pereţilor exteriori;
• înlocuirea ferestrelor şi a uşilor exterioare existente, inclusiv tâmplăria aferentă accesului în blocul de locuinţe, cu tâmplărie performantă energetic;
•termo-hidroizolarea terasei/termoizolarea planşeului peste ultimul nivel în cazul existentei şarpantei;
• izolarea termică a planşeului peste subsol,
în cazul în care prin proiectarea blocului sunt prevăzute apartamente la parter;
• lucrări de demontare a instalaţiilor şi a echipamentelor montate aparent pe faţadele/terasa blocului de locuinţe, precum şi remontarea acestora după efectuarea lucrărilor de izolare termică;
• lucrări de refacere a finisajelor anvelopei;
În funcţie de rezultatele expertizei tehnice şi auditului energetic efectuat asupra blocului, la aceste lucrări se mai pot adăuga :
• lucrări de reparaţii la elementele de construcţie care prezintă potenţial pericol de desprindere şi/sau afectează funcţionalitatea blocului de locuinţe, inclusiv de refacere în zonele de intervenţie;
• lucrări de intervenţie la instalaţia de distribuţie a agentului termic pentru încălzire aferentă părţilor comune ale blocului de locuinţe.
Cui se adresează programul de reabilitare termică?
Asociaţiilor de proprietari care doresc să crească performanţa energetică a blocurilor de locuinţe care au fost construite pe baza unui proiect elaborat în perioada 1950-1990, indiferent de sistemul de încălzire al acestora.
3
3. Cât costă reabilitarea termică?
Execuţia lucrărilor de intervenţie se finanţează astfel:
Asociaţia de proprietari plăteşte 20% din costul total al executării lucrărilor de intervenţie.
Procentul de 20% din totalul lucrărilor de execuţie se împarte între toţi proprietarii, fiecăruia revenindu-i o cotă parte în funcţie de
cota parte indiviză ce revine fiecărui proprietar.
În cazul în care unul sau mai mulţi proprietari din cadrul asociaţiei de proprietari nu îşi pot achita partea ce le revine, primăria locală poate prelua parţial sau integral costurile şi poate decide modul în care se vor recupera acestea.
Ministerul Dezvoltării Regionale şi Locuinţei
Autorităţile administraţiei publice locale
Asociaţiile de proprietari
Restul de 80% din costul total al executării lucrărilor de intervenţie este asigurat de la bugetul de stat şi cel local:
• 50% de la bugetul de stat, prin Ministerul Dezvoltării Regionale şi Locuinţei, în limita fondurilor aprobate anual pentru Programul de reabilitare termică.
• 30% de la bugetul local, în limita fondurilor aprobate anual pentru Programul de reabilitare termică.
Expertiza tehnică, auditul energetic şi proiectarea lucrărilor de reabilitare termică se asigură din fonduri de la bugetele locale.
4 Ministerul Dezvoltării Regionale şi Locuinţei

20%

Primarii municipiilor, oraşelor, comunelor, precum şi cei ai sectoarelor municipiului Bucureşti coordonează programul de reabilitare la nivel local, având următoarele responsabilităţi:
1.Identificarea blocurilor de locuinţe construite după proiecte elaborate în perioada 1950-1990 şi inventarierea acestora.
2.Completarea fişei tehnice pentru fiecare bloc de locuinţe identificat.
3.Actualizarea lunară a bazei de date şi punerea la dispoziţia Ministerului Dezvoltării Regionale si Locuinţei a datelor şi a informaţiilor din baza de date.
4.Înştiinţarea asociaţiilor de proprietari asupra posibilităţii înscrierii în programul local multianual de reabilitare termică.
5.Transmiterea proiectului de contract de mandat semnat de coordonatorul local (primar), în două exemplare originale.
6.Centralizarea solicitărilor asociaţiilor de proprietari şi întocmirea programului local.
7. Asigurarea procedurii de achiziţie publică pentru achiziţionarea serviciilor de:
• expertizare tehnică,
• audit energetic şi emiterea certificatului de performanţă energetică a blocului de locuinţe,
• elaborarea documentaţiei de avizare pentru lucrările de intervenţie,
• elaborarea documentaţiei tehnice pentru autorizarea lucrărilor şi obţinerea avizelor,
• întocmirea proiectului tehnic al lucrării,
• elaborarea caietului de sarcini pentru contractul de executare a lucrărilor.
8. Propunerea către consiliul local a aprobării indicatorilor tehnico–economici pentru fiecare
clădire în parte.
9. Asigurarea cu prioritate, din bugetul local, a cotei părţi ce revine autorităţilor locale pentru executarea şi finalizarea lucrărilor de intervenţie stabilite.
10. Transmiterea notificării de aprobare a indicatorilor tehnici economici ai lucrării de reabilitare către asociaţia de proprietari şi, de asemenea, transmiterea actului adiţional al contractului de mandat. Actul adiţional conţine informaţii detaliate cu privire la tipurile de lucrări ce vor fi efectuate, costurile acestora şi, nu în ultimul rând, clasa energetică urmărită a fi atinsă prin intermediul lucrărilor.
11. Emiterea autorizaţiei de construcţie.
12. Asigurarea realizării procedurii de achiziţie si de contractare a executării lucrărilor de intervenţie.
13. Aprobarea lunară a decontului justificativ întocmit de executanţii lucrărilor de intervenţie.
14. Asigurarea, alături de preşedintele asociaţiei de proprietari, a urmăririi şi verificării executării ucrărilor prin diriginţii de şantier.
15.Organizarea recepţiei lucrărilor, cu participarea reprezentantului desemnat al asociaţiei de proprietari şi transmiterea către acesta din urmă a noului certificat de performanţă energetică a blocului. Certificatul trebuie să cuprindă consumul anual specific pentru încălzirea blocului izolat.
16.Organizarea, după expirarea perioadei de garanţie de bună execuţie (3 ani), a recepţiei finale a lucrării, cu participarea reprezentantului desemnat de asociaţia de proprietari.

5. Ce paşi trebuiesc urmaţi de asociaţia de proprietari?

1.Convocarea adunării generale a proprietarilor, prin afişarea la avizierul asociaţiei a înştiinţării primite de la coordonatorul local şi a contractului de mandat.
2.Aprobarea de către adunarea generală a înscrierii blocului în programul local. Decizia se ia cu majoritate de voturi din partea proprietarilor.
3.Semnarea, de către preşedintele asociaţiei, a contractului de mandat şi solicitarea înscrierii blocului în programul local.
4.Afişarea la avizierul asociaţiei a indicatorilor tehnico-economici ai lucrării de intervenţie şi a actului adiţional al contractului. Pe baza acestor indicatori se va stabili cota de participare a fiecărui proprietar la fondul de reparaţii.
5.Transmiterea, în cel mult 30 de zile lucrătoare de la primirea notificării, a actului adiţional semnat şi a hotărârii adunării generale a proprietarilor.
Netransmiterea acestor documente duce la rezilierea contractului de mandat încheiat de coordonatorul local cu asociaţia de proprietari.
6.Constituirea fondului de reparaţii de către preşedintele asociaţiei de proprietari.
7.Asigurarea măsurilor organizatorice pentru continuarea lucrărilor conform graficului de execuţie stabilit.
8.Participarea la recepţia lucrărilor de intervenţie, la invitaţia coordonatorului local.
9.Participarea, alături de coodonatorul local, la recepţia finală a lucrărilor, organizată după expirarea perioadei de bună execuţie (3 ani).









7. Cum funcţionează programul naţional?
ETAPE ŞI ACŢIUNI

Etapa I - IDENTIFICAREA ŞI INVENTARIEREA
BLOCURILOR DE LOCUINŢE Etapa II – ÎNŞTIINŢAREA ASOCIAŢIILOR DE PROPRIETARI DE CĂTRE COORDONATORII LOCALI PRIVIND ÎNSCRIEREA ÎN PROGRAMUL LOCAL
Coordonatorul local
1. identifică blocurile de locuinţe construite după proiecte elaborate în perioada 1950-1990,
2. completează fişele tehnice pentru fiecare bloc de locuinţe identificat (anexa 1 la normele metoodologice),
3. inventariază blocurile de locuinţe identificate pe cartiere/cvartale/puncte termice,
4. grupează blocurile de locuinţe inventariate după regimuri de înălţime până la P+4 etaje inclusiv şi respectiv, peste P+4 etaje,
5. pune la dispoziţia Ministerului Dezvoltării Regionale şi Locuinţei informaţiile din baza de date. Coordonatorul local
1. înştiinţează asociaţiile de proprietari cu privire la posibilitatea de înscriere în Programul local şi transmite contractul de mandat semnat de coordonatorul local,
Asociaţia de proprietari
2. Preşedintele fiecărei asociaţii de proprietari notificate afişează, la avizierul asociaţiei, înştiinţarea şi proiectul contractului de mandat.
3. Preşedintele convoacă, în condiţiile legii, adunarea generală a proprietarilor.
4. Adunarea generală a proprietarilor hotărăşte, cu acordul majorităţii membrilor asociaţiei, înscrierea în programul local şi semnarea contractului trimis de coordonatorul local.
Asociaţia de proprietari
MDRL MDRL


Etapa III – HOTĂRÂREA ADUNĂRII GENERALE A PROPRIETARILOR DE ÎNSCRIERE ÎN PROGRAMUL LOCAL
Etapa IV. PROIECTAREA LUCRĂRILOR DE INTERVENŢIE
Asociaţia de proprietari
1. Preşedintele asociaţiei, în baza mandatului şi a hotărârii adunării generale, semnează contractul de mandat.
2. Preşedintele asociaţiei solicită în scris coordonatorului local înscrierea în programul local. Solicitarea este însoţită de: contractul de mandat semnat, hotărârea privind înscrierea in programul local si lista proprietarilor din imobil (anexele 5 si 6 la normele metodologice). Coordonatorul local
1. Atribuie printr-un contract de servicii efectuarea de către un expert tehnic a următoarelor servicii: expertiza tehnică, auditul energetic, întocmirea documentaţiei de avizare, întocmirea proiectului tehnic de execuţie, elaborarea caietului de sarcini pentru executarea lucrărilor de intervenţie (anexele 7, 8 şi 9 la normele metodologice).
2. Supune aprobării consiliului local, indicatorii tehnico -economici pentru fiecare obiectiv in parte.
3. Completează actul adiţional la contractul de mandat cu informaţii referitoare la valoarea lucrării, durata de execuţie şi sumele aferente cotelor ce revin asociaţiei de proprietari, autorităţii locale şi MDRL.
4. Notifică asociaţia de proprietari cu privire la aprobarea indicatorilor tehnico-economici şi transmite acesteia actul adiţional semnat în două exemplare (anexa nr. 10 la normele metodologice),
Coordonatorul local
3. Centralizează solicitările asociaţiilor de proprietari.
4. Întocmeşte programul local pe care îl supune aprobării consiliului local.
MDRL
5. Fundamentează şi prezintă Ministerului Finanţelor Publice propunerile pentru includerea în proiectul bugetului de stat a sumei necesare pentru finanţarea executării lucrărilor de intervenţie.


Asociaţia de proprietari
5. Preşedintele asociaţiei afişează la avizierul asociaţiei notificarea şi proiectul actului adiţional la contractul de mandat şi convoacă adunarea generală.
6. Adunarea generală hotărăşte, cu acordul majorităţii proprietarilor, semnarea actului adiţional şi stabileşte cota de participare a fiecărui proprietar.
7. Preşedintele asociaţiei transmite coordonatorului local, în cel mult 30 de zile lucrătoare de la data primirii notificării, actul adiţional semnat însoţit de hotărârea adunării generale (anexa 11 la normele metodologice).
Etapa V. EXECUTAREA LUCRĂRILOR DE INTERVENŢIE
Coordonatorul local
1. Contractează lucrările de intervenţie.
2. Verifică documentele de plată, întocmeşte decontul justificativ lunar.
3. Solicita MDRL şi asociaţiei de proprietari, în baza decontului justificativ lunar, virarea cotelor părţi ce le revin,în condiţiile legii, pentru plata lucrărilor executate.
4. Efectuează plata, conform decontului justificativ lunar, în contul contractorului, pentru execuţia lucrărilor de intervenţie.
5. Asigură luarea măsurilor tehnico-organizatorice şi financiare care îi revin pentru continuarea lucrărilor conform graficului de execuţie stabilit.
Coordonatorul local
8. Emite autorizaţia de construire.
9. Asigură întocmirea şi verificarea proiectului tehnic şi a detaliilor de execuţie.
10. Elaborează caietul de sarcini pentru atribuirea contractului de execuţie.
MDRL
Asociaţia de proprietari
5. Virează lunar din fondul de reparaţii al asociaţiei în contul special al coordonatorului local suma de plată ce îi revine, conform legii, din decontul justificativ.
Coordonatorul local
6. Urmăreşte şi verifică executarea lucrărilor de intervenţie prin diriginţi de şantier autorizaţi.
Etapa VI. RECEPŢIA LUCRĂRILOR ŞI ELIBERAREA CERTIFICATULUI DE PERFORMANŢĂ ENERGETICĂ
Asociaţia de proprietari
6. Asigură luarea măsurilor tehnico-organizatoice şi financiare care îi revin pentru continuarea lucrărilor conform graficului de execuţie stabilit. Coordonatorul local
1. Organizează recepţia lucrărilor de intervenţie.
MDRL Asociaţia de proprietari
1. Participă la recepţia lucrărilor de intervenţie.
Coordonatorul local
2. Pune la dispoziţia asociaţiei de proprietari certificatul de performanţă energetică cu evidenţierea consumului anual specific pentru încălzirea blocului.
Organizează recepţia finală, după expirarea perioadei de garanţie de bună execuţie de 3 ani.
Asociaţia de proprietari
3. Participă la recepţia finală, după expirarea
perioadei de garanţie de bună execuţie de 3 ani.
MDRL
4. Centralizează şi cuantifică, prin INCERC, efectele economiei de energie asupra mediului.

AM PRELUAT ACESTE INFORMATII DE PE SITE-UL MINISTERULUI DEZVOLTARII IN SPERANTA CA POATE INTERESEAZA PE PROPRIETARII DIN MUNICIPIUL GALATI.
TOTODATA IN SPERANTA CA ORASUL NOSTRU SA BENEFICIEZE DE ACESTE FACILITATI IMI EXPRIM DISPONIBILITATEA DE A AJUTA LA INTOCMIREA ACESTOR DOCUMENTE
CONDREA NARCISA
TEL. 0724 149 040

Niciun comentariu: