duminică, 30 septembrie 2012

OFERTA ADMINISTRARE PENTRU LOCATARII DE LA ASOCIATIA NR. 119


OFERTA ADMINISTRARE 

A. Situatie cheltuielilor in sistemul de administrare propriu (cel actual cu administrator angajat)
 - lipsa de control asupra activitatii administratorului; 
- lipsa de profesionalism si cunostinte adecvate pentru o administrare eficienta; 
- forma asociativa care permite administratorilor , presedintilor si comitetului executiv sa-si apere propriile interese; 
- lipsa de pregatire in acest domeniu si a presedintelui, comitetului executiv si mai ales a cenzorului. 
In prezent la un bloc, cu o scara alcatuita din apratamente cu 3-4 camere: se platesc cheltuieli de administrare in medie intre 40 si 70/80 lei de apartament - aceasta suma este compusa din cheltuieli cota parte (1) la care se mai adauga cheltuielile pe persoana(2) (dar scazand initial c/v gazului) si se descompune astfel: 
 iluminat pe scara
 contributii la stat 
 cheltuieli administrative (telefon, deplasari, consumabile) 
 cenzor 
 salar administrator 
 salar ingrijitoare ( care este mai mare decat salariul administratorei) 
 apa meteorica 
 indemnizatie presedinte 
 asa zise reparatii 
La cheltuieli pe persoana, dupa ce scadem c/v gazului rezulta iarasi o suma destul de mare dar care nu reusesc sa realizez din ce este compusa (reparatii pe m2, indemnizatie presedinte, diverse????).
 (1) + (2) = cheltuieli administrare din care: la un calcul foarte simplu se poate vedea ca 70% din ei se duc pe salarii si doar 30% pe diverse. Nici un leu nu intra pe reparatii sau modernizari. Intotdeauna pentru aceste activitati a trebuit sa platim suplimentar, ba mai mult ne-am ocupat personal de lucrari desi intra in atributiile administratorului. In concluzie daca facem un calcul estimativ cu ce platim la asociatie si cu cheltuielile pe care le facem personal rezulta o medie de 70-100 de lei platiti lunar. 
Pe langa aceste cheltuieli erorile din calculul utilitatilor, din evidenta platilor duc in permanenta la crearea de mijloace banesti disponibile conducerii asociatiei, si este stiut cu certitudine faptul ca in functie de platile pe care le fac cu prioritate primesc si bonusuri de la prestatorii de servicii. Orice societate care furnizeaza servicii si produse au in planul de afaceri un comision de 10% din valoare facturii incasate pe care il acorda celor care incheie contracte cu ei. Exemplul pe care l-am prezentat este luat din cadrul Asociatiei de Proprietari nr. 119 si are caracter general.
 B. Ce inseamna externalizarea serviciului de administrare si mai ales cel creat de mine pe baza cunostintelor dobandite, a experientei profesionale in acest domeniu si pe care cu ajutorul dumneavoastra doresc sa constituie ca model si pentru alte asociatii:: 
- reducerea costurilor cu salariile pana la 30-40%; 
- capacitatea societatii de a accesa fonduri structurale(1) 
- transparenta si relatii de colaborare bazate pe un contract care apara interesele proprietarilor; 
- aplicarea normelor de salarizare a administratorului stabilite prin HCL, exemplu: la 100 de apartamente administratorul va fi platit cu echivalentul a 200 maxim 300 de lei (cinci scari de bloc cu 19 apartament ) si nu cu 500 lei cat castiga in prezent; 
- externalizarea serviciilor si asigurarea in permanenta cu personal calificat pentru a efectua reparatiile si intretinerea blocului din toate punctele de vedere pe baza de abonament; 
- reducerea costurilor si mai ales garantarea corectitudinii calculelor prin utilizarea de program performant care sa suporte in permanenta imbunatatiri; 
- programe de protectie si facilitati de plata a furnizorilor de utilitati astfel incat condonimiul sa nu sufere consencinte negative consecutiv cu programe individuale de stimulare a achitarii datoriilor; 
- gestionarea lichiditatilor in doua conturi separate: 
                - platile pentru utilitati se fac din contul asociatiei si nu se pot folosi in alte scopuri, astfel ca orice sursa de venit, sponsorizare sau donatie care intra in contul asociatiei nu poate fi folosita de cel care administreaza in alte scopuri decat cel al asociatiei. 
             - contul societatii prestatoare a serviciului de administrare in care se incaseaza comisionul de administrare si din care se suporta toate cheltuielile de intretinere a condominiului. Totodata daca pe parcursul administrarii nu au fost necesare investitii si bani ramasi sunt impozitati ca profit, Statul roman permite ca la finele anului financiar 20% sa fie donat asociatiilor, deci pot intra in contul asociatiei sau pot fi reinvestiti pentru modernizarea condonimiului. 
Contractul de management-administrare se numeste contract pe baza de tarif, insa acest comision nu vine ca un surplus peste cheltuielile actuale, el este constituit din cheltuielile cota parte si chelt pe persoane. In principiu are aceeasi componenta doar ca este mai bine gestionat, este o SUMA FIXA LUNARA si unitara in cadrul aceluiasi condominium, si care pe durata administrarii prin act aditional la contract, de comun acord cu proprietarii poate suferi modificari. 
In prezent pentru administrare in sistem propriu se plateste(2) : 
- 2 camere intre 41-50 lei 
- 3 camere intre 50-70 lei 
- 4 camere intre 40 –70 lei 
Comisionul incasat pe baza contractului de administrare: 
- 2 camere intre 35 lei (3) 
- 3 camere intre 45 lei 
- 4 camere intre 50 lei 
Dar aceasta oferta este valabila doar pentru primele contracte incheiate, doar pentru cei care inteleg importanta iesirii dintr-un sistem corupt si vicios si care doresc cu adevarat sa traiasca intr-un mediu civilizat si cu standarde de calitate. Pe piata economica se aplica un principiu simplu, cand ofera PRESTATORUL DE SERVICII, pretul este negociabil si BENEFICIARUL poate impune anumite conditii, dar cand apare cererea din partea beneficiarilor atunci pretul creste iar prestatorul pune conditii. 
Ar fi absurd daca odata ce am creat un serviciu care stiu ca va fi pe placul proprietarilor si care va aduce multe imbunatatiri sa-l folosesc in interesul altora in loc sa incep cu propria asociatie din care fac si eu parte.

1.In prezent, din punct de vedere economic, marea majoritate a asociatilor de proprietari au datorii nu vor avea credibilitate pentru a accesa fondurile structurale in vederea efectuarii lucrarilor de modernizare. 
2.Este adevarat ca sunt asociatii in care aceste costuri sunt mult mai reduse, asta inseamna ca toti banii se duc doar pe cheltuile salariale. Oricare alte costuri mai mici decat cele prezentate nu pot fi numite cheltuieli de administrare 
3. Comisionul precum si clauzele contractului sunt astfel stabilite incat pe perioada administrarii sa nu fie necesare costuri suplimentare pentru reparatii.

Niciun comentariu: