miercuri, 26 august 2015

Condiția ca Galațiul să fie încălzit la iarnă: asociațiile să constituie o garanție pentru plata în avans a facturilor pe 80 de zile

 

Condiția ca Galațiul să fie încălzit la iarnă: asociațiile să constituie o garanție pentru plata în avans a facturilor pe 80 de zile

unnamedÎn cadrul ședinței de astăzi a Comisiei pentru Dialog Social principalul punct de pe ordinea de zi a fost prezentarea stadiului pregătirilor pentru asigurarea încăzirii la iarnă a celor aproape 60.000 de apartamente racordate la sistemul centralizat.
Directorul tehnic al Calorgal SA, Mircea Ispas a citit „informarea cu privire la asigurarea furnizãrii agentului termic si a apei calde menajere în sezonul rece 2015-2016. Actiuni realizate, măsuri dispuse, propuneri”, pe care conducerea societății a înaintat-o la Prefectura Galați. În cele 5 pagini ale „informării” conducerea Calorgal, directorul general Cristian Istrate, directorul economic Geta Langa și directorul tehnic Mircea Ispas, au recurs la dezinformarea prin omisiune, pentru că au evitat răspunsul la întrebarea esențială: dacă la iarnă va putea fi asigurată încălzirea în sistem centralizat, în condițiile în care nu a fost soluționat blocajul financiar dintre Electrocentrale și furnizorii de gaze naturale, Romgaz și Transgaz, care condiționează reluarea furnizării gazelor de plata datoriei de 52 milioane de lei din iarna trecută.
Din informarea Calorgal aflăm că s-a plătit combinatului ArcelorMittal un avans 1,5 milioane lei pentru aburul tehologic furnizat pentru prepararea apei calde menajere distribuite începând cu 18 iulie, că au semnat contractele cu Calorgal 442 de asociații de proprietari din cele 662, că se face revizia instalațiilor, iar „în a doua jumătate a lunii septembrie 2015, operatorul va proceda la umplerea, treptată a instalațiilor pentru executarea probelor la rece în vederea pornirii sistemului la debutul sezonului rece 2015 – 2016 și a Programului de acțiune toamnă – iarnă”, dar nu se spune nici un cuvânt despre blocajul Calorgal & Apaterm – Electrocentrale – Romgaz & Transgaz.
De altfel raportul prezentat de Mircea Ispas a fost criticat de reprezentanții sindicatelor și patronatului IMM-urilor, nemulțumiți că este evitată discutarea dezastrului în care se află sistemul de termoficare.
„Domnule director, în fiecare an avem aceeași prezentare, ca și cum totul ar fi normal, facem investiții, dăm drumul pe nu știu cât septembrie la probe și așa mai departe. Mă așteptam ca după atâtea dezbateri să îi dați o siguranță cetățeanului, să îi spuneți <domnilor, în trei, patru sau cinci ani aici ajungem cu sistemul centralizat>. Dacă nu îi dați cetățeanului, cel care beneficiază de acest sistem centralizat, o idee că ne ducem pe drumul bun, n-o să vedeți nimic, iar noi și în această iarnă vom păți ce am pățit și în iernile trecute”, a spus președintele filialei din Galați a Cartelului Alfa, Romică Gârneață.
La rândul său, președintele Patronatului IMM-urilor, Marian Filimon, a ținut să adauge că situația la care s-a ajuns este urmarea căderii economice a Galațiului, al cărui efect este sărăcirea gălățenilor și implicit imposibilitatea de a-și plăti facturile la utilități: „E o problemă pe care din anul 2000 încoace o dezbatem de 2-3 ori pe an, cu căldura și cu apa caldă. În general sunt cam aceleași probleme, mai acutizate sau nu. Problema stă la mâna celui care plătește, a cetățeanului. Trebuie să ținem cont de faptul că e o problemă socială gravă la nivelul municipiului și județului și că avem probleme care generează această situație gravă la nivelul individului. Avem, din păcate, o subdezvoltare, o cădere economică, un PIB pe cap de locuitor care se diminuează de la an la an. Toate astea înseamnă sărăcie”, a spus Filimon.
Misiune imposibilă: asociațiile să constituie un fond pentru plata în avans a facturilor pe 2 luni și jumătate
Viceprimarul Florin Popa, care a reprezentat municipalitatea, s-a referit la blocajul care încă există între reprezentanții CET-ului Electrocentrale și cei ai municipalității, în condițiile în care Romgaz și Transgaz cer Electrocentrale plata celor 52 de milioane de lei datorate pentru gazele furnizate în iarna trecută, administratorul special al Electrocentrale, Mustafa Sinan, fiind obligat de Adunarea Creditorilor la Electrocentrale (din care fac parte și Romgaz și Transgaz) să ceară Primăriei și Consiliului Municipal să prezinte o scrisoare de garanție bancară prin care să fie garantată plata gazelor furnizate și a serviciilor Electrocentrale pe o perioadă de 80 de zile:
„În legătură cu toate condițiile care ar trebui îndeplinite în totalitate pentru furnizarea agentului termic există o singură necunoscută, având în vedere că în luna mai producătorul (Electrocentrale – n red) a avansat un protocol către Primăria Galați care prevedea constituirea unei garanții bancare pentru furnizarea agentului termic în perioada sezonului rece. La data respectivă era vorba de o garanție bancară care să asigure plata facturilor la nivel de o lună de consum. Astăzi am citit declarația pe care a dat-o administratorul special al Electrocentrale, în care vorbește de o garanție pentru 80 de zile de consum”, a explicat viceprimarul Florin Popa, care a mai adăugat că în condițiile în care Legea nr 215, a Administrației Publice Locale, interzice municipalității să constituie o garanție bancară în favoarea unui terț, singura soluție ar fi societatea de distribuție Calorgal SA să cheme în răspundere asociațiile:
„Consiliul Municipal Galați, care este acționatul majoritar, 100%, al Calorgalului,  nu are temei legal ca să constituie o garanție bancară în favoarea Electrocentrale pentru a asigura plata integrală a facturilor Electrocentrale către Calorgal, atâta timp cât contractul este între Electrocentrale și Calorgal. În această situație, cu garanție pentru 80 de zile de consum, ar trebui ca distribuitorul Calorgal să cheme în răspundere asociațiile de proprietari și să ceară constituirea garanției la nivelul a 80 de zile de consum pentru a putea plăti la finalul perioadei de consum sumele datorate”, a precizat Popa.
Angajarea răspunderii asociațiilor de proprietari nu se poate face prin scrisoare de garanție bancară, ca în cazul municipalității, pentru că asociațiile nu își încasează veniturile prin bancă. În varianta asumării răspunderii asociațiilor, ar însemna ca la nivelul asociațiilor să fie constituit un fond din care să fie achitată plata facturilor pentru perioada celor 80 de zile, ceea ce ar presupune ca pentru fiecare apartament să fie achitată, în avans, o sumă care este echivalentul facturilor la încălzire pentru două luni și jumătate.
Este o inepție presupunerea că  se vor găsi familii care să achite în avans plata facturilor la încălzire pe lunile noiembrie, decembrie și jumătate din ianuarie.
Tot o inepție este și solicitarea administratorului special al Electrocentrale, ca Primăria și Consiliul Municipal să prezinte o scrisoare de garanție bancară prin care să fie garantată plata gazelor și a serviciilor Electrocentrale pe o perioadă de 80 de zile, pentru că s-ar ajunge ca din banii plătiți prin taxe și impozite de gălățenii care nu au nicio legătură cu termoficarea și de cei cu facturile achitate la zi să fie plătite facturile la întreținere ale rău-platnicilor.
Singura șansă: declararea falimentului Apaterm ar da „undă verde” încălzirii Galațiului
La nivelul municipalității există totuși și un scenariu care ar face posibilă stingerea datoriei de 52 de milioane și implicit punerea în funcțiune a sistemului de termoficare. În această variantă ar fi necesară pronunțarea cu celeritate de către instanța Tribunalului Galați a sentinței de declarare a falimentului Apaterm. Dacă s-ar întâmpla acest lucru, ar fi asigurate prin recuperarea TVA aproximativ 45 de milioane și cuantumul datoriei către Romgaz și Transgaz ar fi redus la 7 milioane de lei, sumă care ar putea fi achitată de municipalitate din subvențiile alocate de Guvern pentru încălzire în perioada sezonului rece:
„Vom face demersurile necesare la nivelul Guvernului, ca pentru perioada de început de furnizare Guvernul să ne asigure alocarea unor fonduri care să reprezinte un avans la subvențiile ce trebuie alocate pentru încălzire în perioada sezonului rece. Consiliul Municipal are prevăzută în buget o sumă care să asigure diferența de preț pe care o suportă Consiliul Municipal din prețul total de facturare. Astfel, dacă vom face acest lucru și dacă vom finaliza eforturile începute împreună cu cei de la Electrocentrale pentru a fi declarat cât mai repede falimentul Apaterm, ca să se poată recupera TVA-ul, care, din câte știu eu, este vorba de vreo  45 de milioane. Față de datoria pe care o înregistrează către Electrocentrale, de 52 de milioane, dacă s-ar recupera 45 de milioane din TVA și cu sumele de care aminteam că le-am putea primi ca avans pentru sezonul rece, am putea începe furnizarea”, a mai precizat viceprimarul Florin Popa.
Dar odată pus în funcțiune sistemul de termoficare, s-ar reveni la situația din ultimii ani, pentru că până la urmă „motorul” sistemului de încălzire centralizată este plata facturilor. Iar la Galați „motorul” este defect. „Rămânem la acel punct pe care toată lumea îl ocolește: neplata facturilor de către consumatori, de către asociații, ne-a adus în situația asta, pentru că an de an noi, primăria, am plătit tot ce era de plătit. Chiar și pierderile înregistrate în sistem le-am pătit pe ultimii cinci ani, încercând ca astfel să diminuăm valoarea restanțelor fostului Apaterm către Electrocentrale”, a mai spus viceprimarul.
Au semnat contractele cu Calorgal numai 60% din asociații
O problemă în asigurarea serviciului de distribuție a energiei termice și apei calde menajere este numărul asociațiilor care au semnat contractele cu noua societate de distribuție, Calorgal SA. Până în prezent au semnat contractele numai 442, din cele 662 de asociații de proprietari din Galați.
„Sunt 442 de asociații care au semnat contractele. Diferența până la aproape 700 de asociații reprezintă un pachet destul de important. În momentul de față, Calorgalul este în negocierea prevederilor contractuale cu aproximativ 20 de asociații care au avut obiecțiuni cu privire la contractul de furnizare și conciliază acele obiecțiuni. Probabil că numărul asociațiilor care vor încheia contracte pentru furnizarea agentului termic va crește”, a precizat viceprimarul Florin Popa.
Reprezentanții Protecției Consumatorului au întrebat ce se întâmplă cu proprietarii de apartamente care sunt captivi în asociațiile de proprietari din zonele unitare care nu au semnat contractele cu Calorgal SA și în aceste condiții acei proprietari de apartamente nu se pot debranșa, pentru că în zonele unitare e interzisă debranșarea, dar nici nu pot beneficia de serviciile Calorgal, pentru că asociația nu a semnat contractul. „Este în totalitate responsabilitatea asociației de proprietari. Conducerile acestor asociații ar trebui să se gândească foarte bine că au o responsabilitate față de cetățeni”, a fost răspunsul oferit de Mircea Ispas, directorul tehnic al Calorgal.

http://presagalati.ro/conditia-ca-galatiul-sa-fie-incalzit-la-iarna-asociatiile-sa-constituie-o-garantie-pentru-plata-in-avans-a-facturilor-pe-80-de-zile/

Niciun comentariu: