duminică, 14 aprilie 2013

Adunarea generala 12 aprilie

        
Adunarea  generală a proprietarilor
 Asociaţiei de proprietari nr. 119


     În sfârşit după un an de zile, de şedinţe, de bătut la uşile proprietarilor, nenumărate sesizări către Primaria Municipiului Galaţi, sesizări şi articole publicate în Viaţa liberă, Asociaţia de proprietari nr. 119 a reuşit să aleagă un Comitet executiv şi un preşedinte conform prevederilor din Legea 230-2007.
    Doresc ca în primul rând să aduc mulţumirile mele, pentru sprijinul acordat, echipei de redacţie a ziarului Viata Liberă, şi Serviciului Asociaţii de proprietari care au fost alături şi ne-au sprijinit pentru a reuşi să rezolvăm problemele din cadrul asociaţiei cu care ne confrutam de 3 ani.
     Pentru proprietarii care au aceleaşi probleme în cadrul asociaţiei şi doresc să ia măsuri le recomand ca în primul rând să cunoască foarte bine legea, să dea dovadă de foarte multă determinare şi totodată să se înarmeze cu multă răbdare şi calm pentru a duce la capat misiunea asumată.
    Cred că este necesar să menţionez şi faptul că parcursul întregului an de luptă precum şi în cadrul adunării (voalat cei drept) am primit ameninţări din partea administratorei şi a preşedintei asociaţiei.
     Totuşi cred că este foarte important să fac o descriere obiectivă a modului cum s-au derulat demersurile.
     Aşa cum am spus un an de zile am derulat o campanie intesă, astfel:
    • am monitorizat activitatea asociaţiei;
    • am adunat dovezi privind activitatea de administrare frauduloasă a administratorului;
    • am convocat pe cheltuiala mea 3 adunări generale;
    • am făcut nenumărate sesizări către Primărie şi am solicitat audienţe;
    • m-am adresat redacţiei ziarului Viaţa liberă
    • 4 luni am bătut din uşă în uşă în întreaga asociaţie pentru a discuta cu proprietarii
    Deşi, iniţial toate demersurile au pornit ca urmare a faptului că proprietarii din cadrul unui imobil au hotărât să se retragă din asociaţie, datorită opoziţiei administratorei de a preda documentele s-a ajuns în final la rezolvarea problemelor în întregime.
     Din păcate, deşi aparent, ca proprietar şi iniţiator al acestei campanii ar trebui să mă consider mulţumită de rezultatul obţinut, mai ales şi pentru faptul ca fac parte din comitet (deşi nu mi-am dorit acest lucru nici o clipă) modul cum s-au desfăşurat alegerile mă sperie şi mă ingrojorează în aceeaşi măsură.
     Fenomenele pe care le-am sesizat la toate asociaţiile din oraşul nostru, de-a lungul celor 2 ani de studiu şi care s-au manifestat şi în cadrul adunării noastre constau în:
    • de cele mai multe ori în disperare de a lua măsuri de remediere proprietarii votează fără să cunoscă ceea ce votează – ex. Alături de mine au mai fost câteva persoane care s-au implicat pentru a remedia problema asociaţiei, care au şi cunoştinele necesare pentru a-şi îndeplini atribuţiile şi erau dispuse să-şi asume răspunderea. Toţi cei prezenţi la adunare erau în mare parte persoane care în mod pozitiv sau negativ s-au implicat în asociaţie cu excepţia unui singur proprietar care era pentru prima dată prezent la adunare. Dintre toţi cei prezenţi eram singura care îl cunoşteam deoarece lucrăm în aceeaşi instituţie, în rest toţi ceilalţi îl vedeau pentru prima data. Pentru că avea acest drept s-a autopropus pentru a face parte din comitet, fapt acceptat de toată lumea, doar că datorită numărului de voturi pozitive şi negative primite a ajuns Peşedinte al asociaţiei. Nu pun sub semnul întrebării buna lui creddinţă dar ce vreau să subliniez este faptul că în forma asociativă datorită faptului că funcţia de Preşedinte sau memebru în comitetul executiv revine unor oameni complet nepregătiţi şi a căror profesie nu are nimic în comun cu administrarea imobilelor, pe lângă incompetenţa administratorilor constituie un facctor important în dezastrul administrativ din cadrul asociaţiilor;
    • lipsa de implicare a proprietarilor, faptul că mulţi dintre ei din motive întemeiate nu pot veni la adunările generale permite ca deciziile cele mai importante din cadrul unei asociaţii sa fie luate de un număr foarte mic de proprietari prezenţi (13% din totalul membrilor). Din păcate acest procent de 13% nu întotdeauna este reprezentat de persoane care au cunoştinţele necesare pentru a lua o decizie corectă;
    • cum a fost şi în cazul nostru, în multe asociaţii în adunarea generală se regăsesc cel putin două tabere, cea a susţinătorilor administratorului şi cea a celor care le sunt încălcate drepturile ceea ce determină de cele mai multe ori adoptarea unor decizii eronate. 
      De data aceasta, noi am avut norocul ca datorită raportului cenzorului o parte din cei care iniţial doreau să o susţină în continuare pe doamna administrator au trecut de partea noastră.
    • din cei aproximativ 37 de membrii prezenţi cel puţin 10 dintre ei au fost aduşi de administrator, gata pregătiţi să mă atace şi să mă denigreze. Din fericire nu le-a ieşit jocul. Ba mai mult, atunci cănd au dat votul negativ împotriva mea nu a făcut decât să-mi crescă sanşele şi mai mult de a intra în comitet. Ex. Până în momentul când am fost propusă şi totodată votată nici un moment nu mi-am dorit să fac parte din comitet. Dintre toţi cei 7 membri aleşi sunt singura care nu am dorit acest lucru şi am şi făcut menţiunea că nu intru în cursa pentru preşedinte. Faptul că a apărut acea autopropunere şi totodată faptul că a cumulat cele mai multe voturi pentru funcţia de preşedinte, indirect au influenţat şi votarea pentru mine;
    În toate asociaţiile de proprietari, membrii asociaţiei pot fi grupaţi astfel:
      • gr. I cei care ştiu cu adevărat ce înseamnă o administrare profesionistă, indiferent de studii sau condiţie socială, dar nu au timp să se implice – şi sunt foarte puţini ca număr;
      • gr. II cei care nu ştiu deloc ce înseamnă o administrare profesionistă, indiferent de studii sau condiţie socială, dar încearcă pe cât posibil să-şi facă datoria – sunt în număr destul de mare;
      • gr. III cei care cred că ştiu ce înseamnă o administrare unui imobil, indiferent de studii sau condiţie socială, şi sunt foarte puţini ca număr;
      • gr. IV cei cărora le place cum sună titlul de Preşedinte şi nu vor decăt să aibă o funcţie şi eventual să câştige şi nişte bani.
        Dintre cele 4 grupe am constat că cei din gr. III sunt cei care produc cele mai multe defavori asociatiei. Am să aduc argumente în alt material.
        De doi ani de zile, în presa locala, în discuţiile cu proprietarii aceştia au susţinut că doresc o schimbare, că sunt nemulţumiţi, că la noi de ce nu se face ca în alte ţări etc.
        Am să închei acest material cu câteva întrebări şi răspunsuri:
        1. Deşi îşi doresc o schimbare, au ales şi au votat adunarea generală din cadrul Asociaţiei nr. 119 schimbarea? R: NU 
        2. Prin alegerea unui nou preşedinte şi comitet au realizat o schimbare şi pot spera la ceva mai bun?R: DA şi NU. DA pe termen scurt, pe termen lung NU. Prin alegerea unui nou preşedinte şi comitet executiv nu au făcut decât să intre în legalitate.
        3. Vor scădea costurile de administrare, vor fi remediate pierderile şi toate problemele cu care ne-am confruntat până acum? R: DA şi NU. DA pe termen scurt, pe termen lung NU.

Niciun comentariu: