luni, 15 februarie 2016

TVA APA RECE



Nr. crt
Denumirea produselor sau serviciilor
Cota TVA
UM
Cantitatea
Pret unitar
lei
Valoarea
lei
Valoarea TVA
lei
1
APA RECE PENTRU ACC
9%
MC
27.220
4.19
104.63
9.42
2
CANALIZARE PTR ACC
20%

27.220
2.54
57.62
11.52
3
APA RECE
9%

505
4.19
1941.24
174.71
4
CANALIZARE APA RECE
20%

505
2.54
1068.92
213.78
5
APA METEORICA
20%

172.880
2.54
365.93
73.19


“TVA - este un impozit indirect suportat de consumatorul final al bunului/serviciului respectiv. TVA este un impozit încasat în cascadă de fiecare agent economic care participă la ciclul economic al realizării unui produs sau prestării unui serviciu care intră în sfera de impozitare. După exercitarea dreptului de deducere, agenţii economici impozabili care au participat la ciclul economic virează soldul TVA la bugetul de stat.”
“Prescurtare - TVA Impozit indirect stabilit si perceput asupra valorii adaugate in fiecare stadiu al productiei si al distributiei bunurilor economice, oricare ar fi provenienta lor, din productie indigena sau din import.

Prin stabilirea valorii adaugate se evita inregistrarile repetate ale consumurilor externe. Fiind un impozit de consum, cel care suporta aceasta sarcina fiscala este consumatorul final, intreprinderea avand rolul de a colecta si varsa la bugetul statului taxa pe valoarea adaugata. TVA are un caracter universal, deoarece se aplica asupra tuturor bunurilor rezultate atat din activitatea curenta de exploatare, cat si din activitatea financiara de fructificare a capitalurilor disponibile. “
“O serie de operatii nu intra in sfera de aplicare a TVA. Este vorba despre livrarile de bunuri si prestarile de servicii rezultate din activitatea specifica autorizata, efectuata de:
- asociatiile fara scop lucrativ, pentru activitatile avand caracter social-filantropic;
- organizatiile care desfasoara activitati de natura religioasa, politica sau civica;
- organizatiile sindicale, pentru activitati legate direct de apararea colectiva a intereselor materiale si morale ale membrilor lor;
- institutiile publice, pentru activitatile lor administrative, sociale, educative, de aparare, ordine publica, siguranta statului, culturale si sportive.”

“TVA are o mare elasticitate fata de procesele economice in sensul ca, daca afacerile se dezvolta si TVA colectata, respectiv TVA de plata vor fi mai mari. Daca vanzarile stagneaza si cuantumul TVA va fi mai mic si in consecinta si incasarile statului. Astfel, TVA ca de altfel toate impozitele indirecte "copiaza" mersul economiei.
TVA este un impozit cu un randament fiscal ridicat, insa ca orice impozit indirect este inechitabil. Acest lucru se traduce prin aceea ca devine regresiv in raport cu cresterea veniturilor si nici nu se preteaza la un minim neimpozabil. Astfel, TVA afecteaza mai pronuntat persoanele cu venituri mici si pe cele care isi afecteaza o mare parte a veniturilor lor pentru cheltuieli de consum (de multe ori independent de vointa lor fiind vorba de cheltuieli de stricta necesitate).”
“In tara noastra TVA a fost introdus in urma ca catava ani, din urmatoarele considerente:
- necesitatea inlocuirii formulei anacronice a fostului impozit pe circulatia marfurilor;
- pentru cresterea resurselor statului;
- din ratiuni de compatibilizare cu sistemele fiscale din tarile europene.”
http://www.euroavocatura.ro/dictionar/996/Taxa_pe_valoarea_adaugata
În tabelul prezentat am transcris datele aşa cum apar în Facturile emise de către SC APA CANAL GALAŢI şi am selectat câteva informaţii referitoare la TVA.

Conform  noului Cod fiscal, de la 1 ianuarie s-a modificat cota pe valoare adăugată ceea ce a influenţat pozitiv  costurile suportate de populaţie. Cu toate acestea există totuşi unele lucruri pe care nu le înţeleg şi încerc să le prezint.

Prin urmare, începând cu 1 inauarie 2016 apa rece furnizată de toate societăţile private de STAT din ţară este facturată cu TVA de 9 %.

În afară de apa rece, factura mai cuprinde servicii de canalizare şi apă meteo, aşadar avem  un produs şi un serviciu. După explicaţiile date de furnizori sunt două lucruri diferite un produs şi un serviciu. În principiu sunt şi eu de acord cu acest concept.

Cum este posibil ca un metru cub de apă rece care intră pe conductă cu 9% TVA, după ce trag apa la WC, să ajungă în conducta de canalizare cu 20% TVA?

Pun această întrebare deoarece serviciul de canalizare nu este facturat cu o valoare fixă lunară aşa cum se procedează în general şi pe baza unui deviz care să justifice costurile. Conform facturii serviciul de canalizare este facturat în funcţie de metrii cubi consumaţi.

  Oare cei care ne conduc îşi dau seama uneori de absurdul situaţiilor pe care le creează? Ce fac cei care sunt consideraţi specialişti în materie juridică, economică sau administrativă?       
                  PE BUNE!!!!!

4 comentarii:

cornelia pana spunea...

Este f.adevarat cum prezentati situatia.Astazi am constatat o alta problema in factura si nu stiu daca e corect.Am achitat factura proprie si o factura a unei vecine si am constatat,comparand cele doua facturi ca,desi mc consumati erau identici,factura ca valoare era diferita.Cantitatea de apa meteotica era diferita si nu sunt edificata,vecina locuieste la et.3 si cantitatea apa meteo este mai mica iar eu am o cantitate mai mare fiind la et2.Ma intreb de ce este aceasta diferentiere,este in functie de etaj sau ce,nu aceeasi cantitate se scurge de pe bloc? Este tot o anomalie?

CONDREA NARCISA spunea...

pentru calculul apei meteorice se utilizeaza ca parametrii cantitatea de precipitatii / media anului trecut si suprafata construita in cazul dumneavoastra suprafata utila a apartamentului. Daca conform contractelor de cumparare SUI a apertamentului este diferita atunci si valoarea apei meteorice este diferita.
Incasarea apei meteorice la contractele individuale este abuziva deoarece apatamentul este parte integranta din condimium si se calculeaza la suprafata intregului imobil.
Personal nu stiu cum ploua la etajul 2 si 3....
Cu respect, o zi buna

cornelia pana spunea...

Va multumesc pt raspuns dar nu am precizat ca apartamentul vecinei este situat la et3,deasupra apartamentului meu,deci configuratia este identica,clar,eu consider ca este o anomalie,chiar un abuz!

CONDREA NARCISA spunea...

urmariti blogul sper pana duminica sa plubic articolul cu privire la apa meteorica
si o sa vedeti despre ce este vorba si o sa-l public si in Viata libera.
O zi minunata